Vitaliteit
Wat maakt het leven de moeite van het leven waard?

Vitaliteit gaat over jezelf fysiek, mentaal en emotioneel maximaal kunnen ontplooien. Dit lukt vaak echter niet omdat we meer bezig zijn met overleven dan met leven. Ontdekken (verkennen) ‘wat het leven de moeite van het leven waard maakt’ is de eerste belangrijke stap op het pad van maximale ontplooiing. Immers als je dat weet, kunnen daar doelen bij gesteld worden die je stap voor stap dichterbij dat leven brengen dat jij de moeite waard vindt. Het benoemen van de obstakels die je belemmeren om deze doelen na te streven en deze leren managen (veranderen) maken dat je meer vrijheid gaat ervaren en meer gaat leven. Vitaliteit gaat dus verder dan gezond zijn en een goede conditie hebben. Het gaat om het hebben van een keuze, geaccepteerd worden en ergens goed in zijn.

Wil je hier meer over weten?
Zest
Zest
Vitaliteitscoach
Leven in plaats van overleven

Meer uit het leven halen, betekent het kunnen stellen en nastreven van doelen. Een vitaliteitscoach, die werkt met gezonde mensen, is getraind om daarbij te assisteren, omdat ontdekken wat je echt wilt, niet zo heel gemakkelijk is in een wereld vol conflicterende boodschappen, het ontbreken van regels en houvast en het vertekende beeld van wat normaal is door social media. Het nastreven van doelen zoals succesvoller willen worden, een wereldreis maken, aan je gezondheid werken, niet meer bang willen zijn wat anderen van je denken, een betere ouder zijn of de wereld tot een betere plaats maken, kosten veel energie en kunnen fysiek en emotioneel pijnlijk en beangstigend zijn. De vitaliteitscoach traint je om te voorkomen dat obstakels, die bedoeld zijn om je alert te houden, je gaan verlammen. Je leert betere keuzes maken en vaardigheden aan zodat je stressoren weet te managen en je op koers blijft. Een vitaliteitscoach werkt daarbij biopsychosociaal en weet veel van het menselijk lichaam, de psychologie van motivatie en doelen behalen en houdt rekening met de impact van de omgeving. De vitaliteitscoach is meer gericht op de voorwaarden van succesvol veranderen dan het doel en dat maakt het anders dan een lifecoach. Het is niet per definitie gericht op gezondheid, wat het heel duidelijk anders maakt dan een leefstijlcoach. Bij een vitaliteitscoach kun je klankborden en advies krijgen en getraind worden om belangrijke levensdoelen op privé of zakelijk gebied, na te streven.

Wil je dat wij je daarbij helpen?
Vitaliteitstherapie
als extra steun nodig is Voor jezelf willen en kunnen zorgen

Je leven willen veranderen kan pijnlijk en beangstigend zijn en bovendien meer energie kosten dan je op kunt brengen. Maar stel je voor dat je ook nog eens ziek bent en die ziekte gaat gepaard met (chronisch) onverklaarbare pijn, vermoeidheid en onredelijke angsten? Deze factoren zijn er dan niet meer om je alert te houden, maar zitten je alleen nog maar in de weg. Dit soort alarmsignalen kunnen geïsoleerd voorkomen of als onderdeel van bijvoorbeeld diabetes, depressie, coeliakie of reuma. De vitaliteitstherapeut helpt je om doelen te stellen en na te streven, waarbij het vaak lukt om pijn, vermoeidheid en angst aanzienlijk te minderen. De vitaliteitstherapeut is weliswaar vooral gericht op het psychosociaal aspect van het biopsychosociaal model, maar heeft alle relevante biomedische en pathofysiologische kennis om de psychosociale interventies gerichter in te zetten. Het doel om meer uit het leven te halen in combinatie met die unieke competenties, maakt een vitaliteitstherapeut anders dan een psycholoog of een andere paramedicus. De vitaliteitstherapeut creëert de voorwaarden voor cliënten, zodat ze weer voor zichzelf willen en kunnen zorgen.

Kom eens kennis maken!
Zest